היחס של רוב הציבור הישראלי לאיחוד בין הליכוד לישראל ביתנו הוא דואלי. החששות מובנים. הם נובעים מהעובדה שהליכוד הנחשב למפלגה מרכזית בישראל. מפלגה שרוב חבריה מאמינים בשלטון החוק, בדמוקרטיה ואפילו יש בה כאלה המאמינים בפשרה טריטוריאלית כחלק מהסכם שלום עתידי.
לעומתם, ישראל ביתנו היא מפלגה של איש אחד, שהדמוקרטיה ושלטון החוק הם לא נר לרגליו, ובחבירה לכוחות קיצוניים הקיימים גם בליכוד הם יכולים להפוך את הקערה על פיה, ולהעמיד אותנו בפני מצב שבמפלגת השלטון יש רוב לדרך הלא דמוקרטית שהוא מאמין בה.
הנימוקים של ראש הממשלה, בנימין נתניהו למהלך נחלקים בין הגלויים לסמויים. לציבור הוא מספר על שאיפתו לחזק את מוסד ראש הממשלה, לאחד בין מפלגות מאותו גוש ולהביא את המערכת הפוליטית לכזו השואפת לפעול במערך דו מפלגתי או לפחות כזו שפועלת במגרש פוליטי של מקסימום ארבע מפלגות גדולות. דבר שישפר בצורה ניכרת את המשילות ויכולת קבלת ההכרעות גם של העם וגם של הבוחרים.
אבל כשבוחנים את ההבדלים העמוקים והעקרוניים בין ישראל ביתנו לליכוד מבינים שיש גם מערכת שיקולים סמויה שכל מטרתה היא להביא את מר נתניהו לנשיא ביום שאחרי הבחירות.
מעניין יהיה לראות כיצד ינהגו תומכי הליכוד כאשר שאלת ברית הזוגיות תעלה לסדר היום, ובכלל כל נושא הפרדת דת ומדינה. גם הנושא החברתי שהליכוד התכחש לו בקדנציה האחרונה היה לאורך שנים דגל שאצל ליברמן מקופל בארון. ואפילו בעניין המדיני ניראה שרוב מצביעי הליכוד הם בעד פשרה טריטוריאלית לעומת ליברמן שרחוק מתפיסה זו כמרחק מזרח ממערב.
יחד עם זאת מן העבר השני של המגרש הפוליטי לא יכולים להישאר אדישים לאיחוד. זהו מהלך שיכול וחייב להניע תהליכי איחוד גם באגף של מפלגת העבודה. הכנסת כל המפלגות במרכז שמאלה תחת כנפה של מפלגת העבודה הוא יעד, שאם יתרחש, יקדם את המערכת צעד אחד קדימה.
משם הדרך לשינוי שיטת הבחירות תהיה קלה יותר. במבנה דו מפלגתי המעבר לבחירות אזוריות יהיה נכון יותר, טבעי יותר. מחד תשתפר המשילות ומאידך יהיה הייצוג תואם את הפריסה הגיאוגרפית של הכוחות הפוליטיים. האמון של הציבור בנציגיו בכנסת יגבר וגם היכולת להחליף נציג שאינו ממלא את תפקידו תהיה בידי הבוחרים עצמם ולא בידיהם של מרכזי המפלגות שהשיקולים שלהם לא מייצגים בדרך כלל את הציבור כולו.
אנו מאמינים שמשלא לשמה בא לשמה. התהליך החל והוא יביא אחריו איחודים נוספים, יתכן שגם במפלגות הדתיות. זה הדבר הנכון, זה התהליך הנכון.
הכותבים הם שלומי קדוש ומימון פאר יו”ר משותפים של “עושים שינוי בעבודה” פורום לשינוי שיטת הבחירות.
תאריך פרסום:01/11/2012